Időbeosztás

A SIKERES NYELVTANULÁS TITKAI
2. rész



IDŐBEOSZTÁS



MENNYI AZ AZ IDŐ, AMIT KI LEHET HAGYNI A NYELVTANULÁSBAN?
Max. 2 hét. Ennél több időt már észre lehet venni. 1 hónap alatt már jelentős a felejtés, ennél több idő elteltével pedig drasztikus.

DE NEKEM NINCS SOK IDŐM, MI HÁT A MEGOLDÁS?
Ez nem igaz! Mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Te állítod fel a fontossági sorrendet. Fogalmazzunk akkor pontosabban: az angol nem olyan fontos, hogy legyen rá időm. Mert ez meg az fontosabb.

Ha csak kevés időd van:
próbáld kihasználni a "köztes" időket. Pl. amikor várakozol a villamosra, buszra, a megállóban máris indíthatod az mp3 lejátszódat amiről megy az angol.
Mindig legyen nálad egy kis angol füzet, ha más nem egy szótárfüzet. 5 perc is elég átnézni a szavakat. Ha egy nap van 3x5 perced, az már 15 perc, elég is kb. 20 szó megtanulására.

10 perc alatt meg tudsz írni egy kis fogalmazást. Még ha nincs is nálad szótár, akkor is. Az ismeretlen szavakat beírod magyarul, otthon pedig gyorsan kiszótárazod.

Mosogatás alatt simán lehet hanganyagot hallgatni.
Autóvezetés munkába oda-vissza: kb. 1 óra naponta. Ezt az időt is ki lehet használni.

Szóval ez leginkább kreativitás kérdése. És hát igen, szánni kell rá időt. Ha keveset is, de szánni kell. Két tanóra közt min. fél órát kell az angoltanulásra szánni. Ez lehetőleg egy elmélyült, zavaró tényezőktől mentes idő legyen. (az a leghatékonyabb.)

Tehát kezeld ügyesen az időt, használj ki minden percet, legyen mindig nálad valamilyen angol cucc (mp3, kisszótár, kis füzet).

Hidd el, ilyen "apróságokon" nagyon sok múlik!

Csak két pozitív példa:
Egyik tanulómnak nem sok ideje volt. De minden órára írt egy kb. 5-8 mondatos fogalmazást szótár és a nyelvtani táblázataim segítségével. (Volt hogy óra előtt dobta össze, de MINDEN ÓRÁRA írt valamit. ) 1-2 hónap után azt vettem észre, hogy JELENTŐSEN fejlődött csak emiatt! Mind nyelvtani téren, mind szókincsben, mind kifejezőkészségben.
Kis erőfeszítés, mégis nagy eredményt hozott!

A másik tanulómnak szintén nem volt ideje. De elhatározta, hogy amíg metrózik, kis fogalmazásokat írkál. Volt hogy alig tudta elolvasni a saját írását, mert nem tudott szépen írni a körülmények miatt. Volt, hogy utólag már nem volt ideje beírni a szavakat angolul. (amiket nem tudott.)
Mégis kb. fél évig csinálta ezt, és neki is JELENTŐSEN bővült a szókincse, a kifejezőkészsége.

Órán természetesen ezeket a kis irományokat kijavítottuk, átbeszéltük. Nem vett el sok időt az órából, max. 10 percet, mert rövidek és viszonylag egyszerűek voltak, (ha a tanuló nem akarta szándékosan bonyolítani, hogy még többet tanuljon). Mégis nagyon tanulságos és hasznos!

Tehát ha kicsit tudsz csak időzni vele, nem baj, ha azt RENDSZERESEN és HOSSZÚ TÁVON teszed.

Emellett ott az INTERNET. Netezés közben szánj arra 5 percet, hogy valamit angolul olvasol el, angolul hallgatsz meg. A rádióban keress angol csatornát! Szóval használj ki MINDEN lehetőséget!

Amit még hasznosnak találtak a tanulóim:
A DVD-t francia feliratra állítják. Jó ha közben van nálad egy kis jegyzetfüzet, ahova ki tudod írni az ismeretlen szavakat, ha csak 10-et írsz ki, már az is jó!

Sok kicsi sokra megy!


MENNYI AZ IDEÁLIS HETI ÓRASZÁM?
Tapasztalataim szerint heti 2x90 perc, vagy heti 2x60 perc. Ennél kevesebb már nagyon kevés, de fontos hogy meglegyen a heti 2 alkalom. Tehát ha minden kötél szakad, lehet heti 2x45 perc is. Heti 1 nagyon kevés, de ha mégis akkor az min. 60 perc, ideálisabb a 90 perc.
Heti 3 kicsit sok, az max. 45 perces óra legyen.

MI BEFOLYÁSOLJA A HETI ÓRASZÁMOT?
Két tanóra között készülni kell. Házi feladatot csinálni mind írásban, mind szóban. Ehhez idő kell. Emellett az új tananyag "beépüléséhez" is idő kell. Sajnos ezt a folyamatot nem lehet sürgetni, mert azzal csak rosszabb lesz.
A nyelvtanulás nem sprint, hanem maraton. Be kell jól osztani az időt, pénzt, energiát. A nyelvtanulásnál hónapokban, években számolunk.

Kivéve egy nyelvvizsga előtti 2-3 hónapos intenzív felkészítés, melyet hosszabb idejű alapozás előzött meg.
Tehát a javaslatom a heti óraszámra: heti 2x90 perc.

NEKEM NINCS IDŐM KÉSZÜLNI AZ ÓRÁKRA, LEHETSÉGES -E ÍGY IS ELÉRNI VALAMIT?
Kellően magas óraszámmal, (min. heti 2x 90 perc) igen. Bár messze nem olyan hatékony, mintha lenne időd készülni az órákra.


folyt. köv.




Sikeres nyelvtanulást kíván a szerző:

Szalontai Teréz
http://onlineangol.uw.hu





Budapest, 2009. 04.05.



---------------------------------------------------------------------------

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Nombre total de pages vues