Szótanulás, magántanár

A SIKERES NYELVTANULÁS TITKAI
3. rész

SZÓTANULÁS, MAGÁNTANÁR, NYELVVIZSGA




Hogyan érdemes szavakat tanulni?
A szótanulásra sokféle módszer létezik. Legjobb ha a szavakat egy szövegből tanulod meg. Tehát: adott egy közepesen nehéz szöveg.
1. Húzd alá az ismeretlen szavakat.
2. Szótárazd ki őket (javaslom a Mobimouse használatát a Morphologic-tól!)
3. Írd a szövegben a szavak fölé a jelentését tollal.
4. Írd ki a szövegben található ismeretlen szavakat a szótárfüzetedbe!
A kis szótárfüzeted legyen mindig nálad, és napjában többször nézd át benne a szavakat! Próbáld memorizálni, megtanulni! Sok kicsi sokra megy!
Egyszerre szánj 10-15 percet a szavak tanulására, ne többet, de azt minden nap!
Aztán olvasd el újra az egész eredeti szöveget a már megtanult szavakkal! Még jobb, ha a szöveghez hanganyag is van, és feladatok is vannak hozzá! Az még jobban elmélyíti az ismeretlen szavak tanulását, gyakorlását, segít a kiejtésben.

A leggyorsabb módszer pedig az, ha a szavakat egyszerűen bemagolod. Nézed- nem nézed- mondod fejből. Egészen addig, amíg 80%-át tudod. Nem kell mindig mindent hibátlanul tudni, mert az szinte lehetetlen, és felesleges kudarc érzéshez vezet. Ha a szavak 80%-át tudod, akkor elégedett lehetsz magaddal!
Pipáld ki azokat a szavakat, amiket már tudsz. Ebből látod hogy hány pipa van, hányat nem tudsz még. Amikor 80% pipa, akkor azokat úgy tekintheted, hogy tudod. Pár nap múlva azért még nézd át újra!

Az is jó, ha valaki (tanár, családtag, barát) kikérdezi tőled a szavakat. Annak ellenére, hogy ő esetleg nem is tud angolul, vagy nem jó a kiejtése, számodra mégis visszajelzés, hogy hány szót tudtál, hányat nem.

Van aki kártyákra kiírja az ismeretlen szavakat. Ezt annyira nem tartom jó módszernek, mert sok kártya lesz egy idő után, ami kényelmetlen és nem praktikus. Sokkal jobb egy pici füzet vagy mini spirál füzet ami elfér a zsebedben. De akár mp3-ra vagy diktafonra felmondhatod a szavakat, illetve a Headway sorozathoz létezik kész hanganyag a unit-ok (tananyagrészek) szólistáihoz.




Hol találjak jó magántanárt?
A legegyszerűbb itt: http://onlineangol.uw.hu
Minden más csak időpocséklás! Én előre szóltam, ha mégis itt kötsz ki! :-)

Miért jó az online nyelvtanulás?
Az online nyelvtanulásnak nagyon sok előnye van:
- otthonról tudsz kényelmesen tanulni
- saját magántanárral aki személyesen Rád szabja a tanmenetet, időbeosztást, házi feladatot, stb.
- árban u.annyi mint egy "hagyományos" tanár, de költséghatékonyabb, mivel az utazás idejét és költségét megspórolod.
- rengeteg forrást találsz az interneten ingyen, ebben a tanárod segít
- azonnali, nem kell elmenni sehova, azonnal tudsz kezdeni és beszélni a tanárral
- könnyebb a kapcsolattartás, mivel a tanár sokat van online, legtöbbször azonnal el lehet érni akár skype-n, akár e-mailben.

Melyik nyelvvizsgát válasszam?
A megfelelő nyelvvizsga kiválasztásánál sokféle szempontot kell figyelembe venni.
- szint
- ár
- időbeosztás
- cél

Legfőképpen ezek határozzák meg azt, hogy melyik nyelvvizsgát érdemes választani, de lehetnek még más kevésbé fontos szempontok is, mint pl.
- távolság
- időtartam
- eredmény ideje

Nézzük akkor sorjában, hogy ezek hogyan határozzák meg a legmegfelelőbb nyelvvizsga kiválasztását:

- szint

Ez alap, közép, vagy felsőfok. Az egységes európai nyelvvizsga rendszerben kissé eltérő a besorolás, A, B1, B2, C1 szintek vannak, melyek szintén megfelelnek az alap, közép és felsőfoknak. Ezeket az egységes tudás felmérés miatt hozták létre.
Hogy milyen szintű nyelvvizsgára érdemes jelentkezned azt természtesen a tudásod határozza meg. Ha a nyelvvizsgára még van 2-3 hónapod, azalatt is fejlődhetsz, ezt vedd számításba! Ingyenes szintfelmérőt ajánl majdnem minden nyelviskola és magántanár.

A
próbanyelvvizsgát nem ajánlom, mert nem sokkal olcsóbb mint egy "éles" nyelvvizsga, és gondolj csak bele, ha sikerül! Akkor az éles is valószínűleg sikerült volna, tehát kidobtad a pénzedet! Ha pedig nem sikerül, akkor az éles sem biztos hogy sikerült volna, de egy éles nyelvvizsgából legalább annyit tanulsz, még ha megbuksz is rajta, mint egy próbanyelvvizsgán.
Ne félj tehát a bukástól, mert másodszorra már tudni fogod hogy mit hol hibáztál, így könnyedén ki tudod javítani.

Másik javaslat:
Nyelvvizsga előtt menj el egy magántanárhoz, vegyél tőle akár csak pár órát, sok hibádat ki tudja javítani rövid idő alatt is, és sok-sok hasznos jótanácsot tud adni, melyek akár 20%-kal növelik a nyelvvizsgán a teljesítményedet! Ennyit megér! Még anyagilag is!


- ár
A nyelvvizsgák ára eléggé eltérő. Általában 15.000-60.000 Ft között van, attól függően hogy milyen típusú nyelvvizsga, szóbeli, írásbeli, vagy mindkettő, egynyelvű vagy kétnyelvű, nemzetközi, stb.

- időbeosztás
A jelenlegi szintedhez és a nyelvvizsga szintjéhez viszonyítva kell elkészíteni az időbeosztást. Egy tanár meg tudja állapítani, hogy milyen messze vagy tudásban és ennek megfelelően időben a kitűzött nyelvvizsgától. Ez alapján el tudja készíteni az időbeosztást, és javasol vizsgaidőpontot. Figyelj a jelentkezési határidőkre, sok nyelvvizsgára jóval előre kell jelentkezni! (általában 1 hónappal előbb, de minimum 2 héttel előre!) Ennek feltétlen nézz utána az adott nyelvvizsga honlapján!

- cél
Leginkább a célod kell hogy meghatározza azt, hogy melyik nyelvvizsgát válaszd. Ha külföldre szeretnél majd kimenni, akkor célszerű egynyelvű, nemzetközi szinten is ismert nyelvvizsgát választani. (Euro, TELC, ECL, Cambridge, TOEFL, IELTS, stb.)
Utóbbi kettő Amerikában és Kanadában is ismert és elfogadott. A Cambridge szintén, bár kevésbé, az u.is leginkább az Egyesült Királyságban honos. A többi nyelvvizsga főleg Európában ismert. Ettől függetlenül ezek a nyelvvizsgák Magyarországon is elfogadottak, akkreditáltak, tehát a diplomához szükséges nyelvvizsgára tökéletesen alkalmasak. A szint-besorolásra figyelni kell!

Ha nem szándékozol kimenni külföldre, akkor a kétnyelvű nyelvvizsgákat is választhatod. (Rigó utcai, BME, stb.)

A kétnyelvű nyelvvizsgákon van fordítás, az egynyelvűeken vagy nincs, vagy választható. Az egynyelvű nyelvvizsgán minden angolul van. A kétnyelvűn vannak olyan feladatok, ahol magyarul van a kérdés, vagy amikre magyarul kell válaszolni. Egynyelvű nyelvvizsgát lehet kétnyelvűre honosíttatni. Ez esetben még általában egy fordítást kell csinálni.




Szalontai Teréz
http://onlineangol.uw.hu



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Nombre total de pages vues