A nyelvtanulás titkai

A SIKERES NYELVTANULÁS TITKAI 1. rész

Folytatásos teleregény egy tapasztalt magántanártól, akinek 10 éve főállásban ez a szakmája (nyelvvizsga felkészítés, nyelvoktatás, céges tanfolyamok, stb.) Na, akkor lássunk a medvét!

MI A NYELVTANULÁS KUDARCÁNAK AZ OKA?
Az, hogy abbahagyod. Hát ilyen egyszerű, igen. Ha nem hagynád ugyanis abba, akkor előbb-utóbb meg tudnád tanulni a nyelvet. Aki a 8 általánost elvégezte, az van olyan értelmi szinten, hogy meg tud tanulni egy idegen nyelvet. Szóval ne hagyd abba! Légy kitartó, és a felmerülő nehézségeket küzdd le!

Az "abbahagyók" beleesnek az un. "újrakezdők" kategóriájába. Nagyon tipikus a következő:

Elkezded. Olyan lelkes vagy, hogy csuda! "Ide nekem az oroszlánt is!" A nagy lelkesedés eltart átlag 1-3 hónapig. Ez alatt az idő alatt kezdenek felmerülni a nehézségek. (túl sok a házi, nem értesz dolgokat, túl sok az információ, nem jut rá elég időd, sokba kerül, stb.) Ezen okok meghaladják az erődet, és abbahagyod. Persze jó kis kifogást gyártva: "Hát most nem jó ez az időszak. Hát majd 2 hónap múlva folytatom amikor több pénzem/időm/ akármim lesz. Most vizsgaidőszak van. Most nyaralni megyek. Most esküvőre készülök. Most válok. Most terhes vagyok. Most kövér vagyok. Most sovány vagyok. Most....... lusta vagyok....." kifogások vég nélküli sora.
Na szóval abbahagytad. Jól meg is indokoltad.

Aztán:
Telik az idő. Te pedig rájössz, hogy "A fenébe, hát mégiscsak kéne ez az angol! Nem tudok megszólalni, égek a főnök előtt. Kell a nyelvvizsga de sürgősen. Ki akarok menni külföldre. Interjúra készülök. stb."
És újrakezded. Másik tanárral, másik könyvből, de talán u. annál.

Csakhogy:
Közben elfelejtetted amit addig tanultál! 80%-ban! (Nem teljesen, mert passzív nyelvtudásként valami azért még ott maradt.)
Szóval buktad a pénzt, buktad az időt. Nemcsak az addigi nyelvtanulásra szánt időt (első, 2. , akárhányadik próbálkozás) hanem a közte eltelt időt is! És a tudásod is csak kopott. Az idő meg telt- múlt.

Ugyanis a nyelvtanulásra nagyon igaz:
Ha nem tanulsz, akkor felejtesz!

Ezt jól jegyezd meg! Vagy tanulod a nyelvet, vagy felejted! Nincs más alternatíva!

Javaslat:
Ne légy újrakezdő! Ha egyszer elkezdted, vidd végig a célodig! (Legyen az egy sikeres nyelvvizsga, interjú, külföldi út...)
Ha újrakezded, a nehézségekkel is újra szembesülni fogsz.
Mégpedig u.azokkal! Nem egyszerűbb akkor azokat elsőre leküzdeni?



Másik ok: Önbizalom hiány. Emiatt hagyod ugyanis abba. Hű, de mennyi kifogást hallottam már: "Nekem ez nem megy. Én túl öreg vagyok ehhez. Nincs nekem erre elég időm. Nincs rá pénzem. Most nem érek rá, de majd egy hónap múlva.... (amikor persze u.ezt mondod)"
Mi áll a háttérben?
Az, hogy nem hiszed el saját magadról, hogy képes vagy megtanulni angolul. Tehát: önbizalom hiány.

Javaslat:
Az önbizalomhoz tudás is kell. Különben mire alapozod? Ahhoz meg tanulni kell. Szóval láss neki, legyél kitartó és szorgalmas. Lásd magad előtt a célodat! Az első eredmények kb. 1-2 hónap múlva fognak jelentkezni. Addig NE ÉRTÉKELD magad. Azzal ráérsz! A nyelvvizsgán majd fognak értékelni, ne félj! De addig csak tanulj-tanulj- tanulj! Szánj rá sok időt, sok energiát és bizony néha áldoznod is kell. (időt, pénzt)

De ha így teszel, 2-3 hónap, fél év, 1-2 év múlva meglesz az eredménye. Kinél előbb, kinél később, de az eremény sosem marad el!!!!!

MI A LEGHATÉKONYABB NYELVTANULÁSI MÓD?
A leghatékonyabb az, ha kimész külföldre. Ez önmagában még nem garantálja a sikert, de tény, hogy a leghatékonyabb. Amit javaslok: Mielőtt kimész külföldre szánj a nyelvtani alapozásra min. 2-3 hónapot! Ez magadtól nehéz lesz, ezért inkább menj el egy kezdő tanfolyamra, vagy még inkább keress egy jó magántanárt, és kérd meg hogy a nyelvtan fő elemeit és alapjait tanítsa meg neked.

Miért kell a nyelvtan?
Nyelvtan nélkül nem fogsz tudni HELYESEN beszélni. Tudod, ez olyan, hogy beszélsz- beszélsz és az anyanyelvű elnézően mosolyog magában. Te meg nagy lelkesen mondod a magadét tele nyelvtani hibával. Hát igen, gondolj csak bele! Se ragozás, se szórend, csak szavak egymás mellé rakva, ahogy esik úgy puffan!???
Magyarul talán nem ragozol? Nem használod a szórendet megfelelően? A hangsúlyt? Az igeidőket?
Dehogynem! Hát bizony angolul is kell!

Nyelvtan nélkül légvárat építesz. Nincs alapozás. Nincs amire építesz. Persze, hallás után sokmindent megtanulsz. De egyetlen kérdéssel zavarba lehet téged hozni, mert gőzöd sincs hogy amit mondtál miért úgy mondtad. Miért az a szórend, miért az az igeidő, miért az a ragozás és miért nem a másik? Ez a különbség a tudatos nyelvhasználat és a "rám ragadt a konyhanyelv" között. Ég és föld!

No meg a másik:
Ha már pénzt szánsz a nyelvtanulásra, pl. tanfolyam vagy magántanár akkor ezért a pénzért JOGOSAN ELVÁRHATOD hogy a nyelvtant is megértsd és tudatosan használd!

Erre mondják a tanulók:
"De hát én már a magyar nyelvtant is elfelejtettem." Na igen, hiszen régen volt. Nem baj. Azt is újra megtanulod! Nem sok kell belőle, igazából csak egy -két alap dolog. (szófajok, mondatrészek...) A tanár azt is elmondja! Ne félj kérdezni! Azért van ott, hogy válaszoljon, bármit is kérdezel! (Tanfolyamon lehet, hogy ezt annyira nem tolerálják...... de egy magántanár még örül is neki, mert látja az érdeklődést és a tudás vágyat.)
Személy szerint mindig örülök, ha a diák kérdez, mert ez azt mutatja, hogy elgondolkodott a problémán, foglalkozott vele, és meg AKARJA érteni.

Jó hír a csüggedőknek:
Jó tanárral a nyelvtani alapozás heti 2 órával számolva 2-3 hónap. Intenzívebb óraszámnál 1-2 hónap. Ez elég ahhoz hogy átlásd a nyelv felépítését, szerkezetét, így ha már külföldön vagy mindent a helyére tudsz tenni, mert ismered a struktúrát. ( a nyelv felépítését)
Márpedig ez FONTOS!

Enélkül a beszéded pontatlan, pongyola és sokszor félreérthető.

MIT TEGYEK HA NINCS PÉNZEM TANFOLYAMRA, MAGÁNTANÁRRA, DE SZERETNÉK NYELVET TANULNI?
Hát így nehezebb a dolgod, de nem lehetetlen vállalkozás. Az interneten rengeteg ingyenes forrást fogsz találni, talán túl sokat is. Könnyű elveszni a nagy rengetegben. Igazából ha magadtól akarsz tanulni, akkor is kell venned egy nyelvkönyvet, amiből tanulsz. Na de melyiket és milyent? A jó nyelvkönyvek nem olcsók.
Azt tanácsolom keress egy jó magántanárt, és kérj tőle tanácsot. Sokan az első órát ingyen adják, tanácsot szintén. Mondd el őszintén a problémádat, valószínű hogy segíteni fognak még így is.
Sok helyen a szintfelmérés ingyenes. (Legtöbb nyelviskolában, magántanárnál)
Már ez is sokat segít. Ha tudod milyen szinten vagy, és mi a célod, ennek ismeretében egy tanár könnyedén tud neked megfelelő könyveket ajánlani.

Általánosságban a HEADWAY sorozat az elterjedt, és valóban jó is!
Sokféle szintben kapható, olcsónak ugyan nem olcsó, de mi az manapság?
Valamit valamiért. Ez is egy befektetés, ami természetesen megtérül. Tehát a könyvön nem érdemes spórolni. A piacon kapható puhafedeles, magyar nyelven írott vékony barna lapra nyomtatott szerény design-nal készülő könyveket felejtsd el!

HASZNÁLJAK HANGANYAGOT A NYELVTANULÁSHOZ?
Feltétlenül! Másképp hogy akarod kiejteni a szavakat? Az interneten sokféle hanganyagot fogsz találni. A kiejtés nagyon fontos. Hiába tudsz angolul, ha rossz a kiejtésed, senki sem fog megérteni. A kiejtést pedig leginkább a tanártól vagy más hanganyagból tudod megtanulni. (mp3, kazetták, CD-k, stb.)

MENNYI IDŐ KELL EGY NYELVVIZSGÁHOZ?
Ez a kedvenc kérdésem, mert egy kb. 20 tényezős dologhoz várnak egy egzakt választ.
Mondjam azt, hogy 2 hét, 2 hónap, 2 év? Bármelyik igaz lehet. És itt jön a lényeg:

Attól függ, hogy:
- milyen szinten vagy most
- melyik nyelvvizsgára szeretnél menni
- van-e nyelvérzéked
- mennyire izgulsz a nyelvvizsgán
- szerencse
- mennyi időt tudsz szánni a felkészülésre
- mennyire vagy kitartó, motívált és céltudatos
- milyen a kudarctűrő képességed
- mennyi az önbizalmad
- milyen az alapvető kommunikációs képességed (azaz alapból mennyire vagy beszédes vagy gátlásos)
- milyen tanárod van, ő mennyire tapasztalt, felkészült, naprakész, stb.
- heti óraszám és időtartam
- stb. stb. stb.

Egy jó tanárral totál nulláról 0,5- 1,5 év egy alapfokú nyelvvizsga átlagos óraszámmal. (heti 2)
Középfokú totál nulláról jó tanárral kb. 2-2,5 év
Felsőfokú totál nulláról nagyon intenzíven nagyon jó tanárral 3-4 év, minden más úton kb. 5 év.
Hát sacc per kábé.
De ez egy soktényezős dolog.

Mégis mitől függ elsősorban a nyelvtanulás sikere?

1. Cél
2. Motíváció
3. Kitartás

Ez a 3 tényező minden mást legyőz. Ezek nélkül pedig teljesen lehetetlen vállalkozás mégha minden más (pénz, idő, elszánás, stb. ) meg is van.

folyt. köv.



Sok sikert kíván a nyelvtanuláshoz a cikk szerzője:
Szalontai Teréz
http://onlineangol.uw.hu






Budapest, 2009. 04. 04.


Ha tetszett a cikk küldd el ismerőseidnek! Kattints a lenti kis levél ikonra!

______________________________________________________

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Nombre total de pages vues